CONCURSO KAIRA LOORO - PAVILHÃO DA PAZ 

Sedhiou - Senegal,  2019

O grande desafio foi propor um espaço que transmitisse a história do seu povo para as futuras gerações, utilizando apenas materiais disponíveis na região e técnicas construtivas locais. Buscando trazer diferentes cenários e sensações para cada espaço, utilizamos as vedações para controlar a visibilidade e iluminação.
A área de sensibilização possui vedação em suas três fachadas, com pequenas aberturas, trazendo o foco para as atividades internas. O espaço de contemplação possui sua maior fachada aberta ao rio, funcionando como um ponto de conexão do mundo terreno com o mundo divino-espiritual. Buscamos encontrar uma linguagem comum para todas as religiões, utilizando da luz e da água como elementos de estímulo para a paz e contemplação. O bambu foi utilizado para as estruturas do pavilhão, adotando técnicas de encaixe e amarração. Afim de amenizar o calor, utilizou-se uma camada de palha além das telhas metálicas. As paredes são feitas de tijolo de barro local, com aberturas para entrada de iluminação e ventilação natural. onsiderando a realidade local, pensou-se toda a cobertura do edifício para que fosse um elemento captador de água da chuva. As inclinações do telhado permitem que essa água seja direcionada à um poço, onde é armazenada e purificada através de elementos naturais, como areia e argila.

Texto enviado:

Design idea.  The starting point for the development of the concept was integrating the project with the local landscape in order to allow the population to identify and to appropriate the space, respecting their memories and traditions. The area is delimited by a river on one side and by a city on the other. Besides its beauty, the Casamance River is important for the local economy so it plays a fundamental role for the project design.

Considering the architecture program, the building was divided into three areas, in the layout plan, the main areas form three triangles. Looking for different sensations for each space, we used walls to control visibility and lighting. The first space is the exhibition, that has two facades open to the city to invite people passing by the street to see what is being displayed. Second is the awareness area that has walls in its three facades bringing the focus to internal activities such as exhibitions on the history of conflicts and seminars. Finally, there is the contemplation space, that has its largest facade open to the river acting as a point of connection between people, the divine and nature.

Due to the importance of the water regionally, the building’s roof was designed to catch rainwater for reuse. The slopes of the roof allow this water to be routed to a well where it is stored and purified by natural elements such as sand and clay.

The purpose was to develop a universal and functional space, each person has free access and can make its own experience. The suggested route begins with the exhibition, going through awareness and contemplation respectively, orienting the visitor towards the river. In this project we were looking for a common language to all religions, using light and water as elements to bring peace and contemplation.

 

Use of materials. Looking for cost reduction and population identification, the use of local materials was prioritized. The bamboo was used for the structures of the pavilion using joint and mooring techniques. In order to mitigate the heat, a straw layer was used in addition to sheet metals. The walls were made of local clay brick with openings for light entry and natural ventilation. The pavilion was constructed 30 cm from the ground on a pure clay base to protect the materials.

 

Construction Process. The pavilion has two structural walls that follow the slopes of the roof. The other structures are made of bamboo due to local availability and high resistance. Fittings and modulation were made from the structure axes of the roof. The walls stand out from  the structure and can be differentiated by its material (clay brick).

 

Estimate of costs. The estimated cost was determined using the table provided. We used 217 Vulgaris bamboos, considering it is 6m height, obtaining a value of 828 euros. For the walls, 2.656 clay bricks bring the total value of 1.217 euros. At the base of the pavilion, 132 ton of pure clay was used, mentioned in the list of materials, but we only found the value of red clay, so using this value as calculation basis it would sum up 7.557 euros. For the roof we used 160 metal plates, valued at 732 euros. In conclusion, the total cost for the project would be around 10.334 euros.

Autores: Diandra Rodrigues Franco

               José Miguel Hidalgo